Vejen til et godt indeklima

Vejen til et godt indeklima

Indeklimaet er miljøet inde i bygninger og består blandt andet af luftfugtighed, temperatur, luftens renhed samt andre miljømæssige faktorer. Et godt indeklima både på arbejdspladsen og i hjemmet er derfor afgørende for vores velvære og sundhed. Desværre er det ofte en overset faktor, selvom det har en betydelig effekt på hverdagen. 

Et dårligt indeklima kan have en effekt på vores sundhed og energiniveau. Det kan blandt andet lede til allergier, luftvejsinfektioner, irritation af øjne, næse og hals. Hvis du allerede lider af astma eller andre luftvejssygdomme, kan et dårligt indeklima forværre din tilstand. Derudover har det også indflydelse på vores produktivitet, koncentrationsevne og trivsel. 

Hvordan måles indeklimaet?

Først skal du undersøge indeklimaet i dit hjem eller på din arbejdsplads. Det kan du gøre med hjælp fra en indeklimamåler, som nemt kan gøre dig opmærksom på luftrummets kvalitet. Du kan ligeledes efterfølgende bruge indeklimamåleren til løbende at holde øje med udviklingen af luftens kvalitet. 

Hvordan kan du forbedre luftens kvalitet?

  1. Undersøg ventilationssystemet

Hvis dit udgangspunkt er et dårligt indeklima, hvad kan du gøre for at forbedre det? Undersøg først ventilationssystemet. Fungerer det som det skal? Dårlig ventilation leder til større tilstedeværelse af forurenende stoffer som støv, skimmel og andre partikler, som kan forringe luftens kvalitet og have negativ indvirkning på helbredet. Derfor er det ligeledes vigtigt med løbende rengøring, som formindsker tilstedeværelsen af uønskede stoffer. 

Når du gør rent, skal det være med rengøringsmidler uden kemiske dampe. Brug derfor i stedet miljøvenlige rengøringsmidler og husk også at holde miljøet rent og frit for skimmelvækst.

  1. Hvilken temperatur har rummet?

Rumtemperaturen spiller ligeledes en stor rolle. Både for høj eller for lav temperatur kan skabe ubehag og påvirke vores kropsfunktioner. Hvis en medarbejder enten fryser eller har det for varmt, bliver deres produktivitet negativt påvirket. Sørg derfor for, at du har har et godt opvarmnings- og nedkølingssystem, så rummet kan have den optimale temperatur, hvilket normalt siges at være op omkring 20-22 grader ved stillesiddende arbejde. Temperaturen må ikke overstige 25 grader eller komme under 18 grader. 

  1. Hvad er rummets luftfugtighed?

Ligesom med temperaturen har rummets luftfugtighed indflydelse på vores velbefindende og vigtig for at opretholde komfort og trivsel. Især for rum hvor vi opholder os i flere timer ad gangen. For at undgå for høj eller lav luftfugtighed kræver det løbende kontrol, samt ventilation og vedligeholdelse af luftfiltre. 

  1. Planer og grønne områder har også en effekt

Tag gerne planter og grønne områder med i overvejelserne, når du indretter enten en arbejdsplads eller dit hjem. Planter har en god effekt på indeklimaet, da de kan absorbere skadelige stoffer og øge luftfugtigheden. Hvis du vælger at implementere planter for et bedre indeklima, skal du også være opmærksom på, hvilke planter der giver størst effekt. 

Planter til hjemmet

Til hjemmet er både en aloe vera og en bajonetplante god at have stående i soveværelset, da den producerer ilt og forbruger CO2 om natten. 

Planter til arbejdspladsen

Stuebirken er god til at reducere mængden af kemiske stoffer i luften og er nem at holde. Dog kræver den lidt gødning om sommeren, men ellers skal den blot vandes. Ligesom stuebirken er gummifigen god til at rense luften for kemiske stoffer og kræver også kun lidt gødning om sommeren og vanding resten af året. Samtidig har gummifigen ikke brug for lige så meget sollys sammenlignet med andre planter. 

Et godt indeklima er som sagt afgørende for både vores fysiske og mentale helbred og har en effekt på vores produktivitet, koncentration og generelt vores livskvalitet. Vær derfor opmærksom på og prioritér et sundt og godt indeklima både på arbejdspladsen og derhjemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *