Få hjælp til at håndtere et dødsbo

Få hjælp til at håndtere et dødsbo

De fleste af os har prøvet at stå i den svære situation, hvor vi bliver nødt til at sige farvel for evigt til et familiemedlem. Det er aldrig en let situation, men der er desværre samtidig en del at have styr på. Særligt de økonomiske forhold kan ofte skabe splid i en familie eller være umådeligt hårde at håndtere under et tab. Heldigvis er det hjælp at hente. Der findes mange dygtige advokater landet over, der er eksperter i netop dødsbo. I dette indlæg kan du lære mere om dødsbo og de muligheder, som de efterladte har for at søge hjælp hos en advokat.

Hvad er et dødsbo?

Allerførst skal vi lige have helt styr på, hvad folk mener, når de snakker om et dødsbo. Egentligt er et dødsbo alt det, som den afdøde efterlader. Det gælder både formue, indbo, bil, fast ejendom og gæld. I udgangspunktet deles dødsboet ligeligt mellem arvingerne efter dødsfaldet. Hvis den afdøde efterlader en ægtefælle er det dog lidt anderledes. Hvis ægteparret bor i uskiftet bo før dødsfaldet, så vil arven gå til den efterladte ægtefælde. De efterladte arvinger vil dog ikke være arveløse, da deres arv blot udskydes.

Uanset om den afdøde har en ægtefælle eller ej, så skal dødboet håndteres juridisk. Denne proces kan være svær at håndtere, og da de efterladte også gennemgår en sorgproces, kan det virke endnu mere uoverskueligt. I processen med dødsbo skal en masse formularer udfyldes, og selve arveprocessen kan virke umådeligt langsommelig for de efterladte. Heldigvis behøver man ikke at stå alene i denne svære tid. Mange advokater i landet er faktisk specialiserede i at hjælpe folk gennem arveprocessen og håndtere et dødsbo.

De første skridt ved dødsfald

Umiddelbart efter dødsfaldet stater processen med håndtering af dødsboet. I første omgang skal dødsfaldet meldes til en læge, der udfylder dødsattesten. På selve dødsattesten skal en kontaktperson noteres, og det er denne kontaktperson, der som udgangspunkt kommer til at stå for kontakten med skifteretten. Herefter skal dødsfaldet meldes til kirkekontoret, hvortil de efterladte skal bestemme, hvordan den afdøde skal begraves. Sidst – men bestemt ikke mindre vigtigt – skal banken oplyses om dødsfaldet. Når en person går bort, skal banken nemlig bremse fremtidige betalinger på betalingsservice og boet skal indefryses, indtil skifteretten har behandlet sagen færdigt.

Skifteretten får automatisk besked om dødsfaldet, og skifteretten vil kontakte den person, som er noteret som kontaktperson på dødsanmeldelsen. Her starter den juridiske proces, hvor selve dødsboet skal gøres op.

Dødsboet gøre op

Skifteretten kontakter selv den kontaktperson, der står skrevet på dødsanmeldelsen. Herefter skal kontaktpersonen indhente en lang række oplysninger, som skifteretten skal bruge til processen. I sager, hvor der kun er en arving eller en ægtefælde, skulle man tro, at denne proces hurtigt var overstået. Det er desværre ikke sandt. Skifteretten har rigeligt at se til, da der årligt sker omkring 54.000 dødsfald om året i Danmark. Alle afdøde efterlader et dødsbo, og derfor kan behandlingstiden i skifteretten let stække sig over en række måneder.

Der er mange forskellige måder at håndtere et dødsbo, og det er ofte her, hvor en efterladt tager kontakt til en advokat med forstand på dødsboer.

Advokatbistand til de efterladte

Mange danske advokater har specialiseret sig i arveret og håndtering af dødsboer. Denne type advokat kaldes ofte for en dødsbo advokat, og de kan hjælpe familier gennem denne svære tid. Med mange års erfaring kan en kompetent dødsbo advokat guide den efterladte familie gennem den svære tid. En af de vigtigste ting i denne bistand er overblikket, da det hurtigt kan virke overvældende at have kontakt med skifteretten og sende den nødvendige information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *