Hvad er fuldkorn?
Fuldkorn er, når man bruger hele kornet og alle dets dele – også kim og skaldele. Korntyper som hvede, rug, spelt, byg, majs, havre og hirse er populære fuldkornsprodukter. Dyrkelsen af rug er mest udbredt i de tempererede, nordeuropæiske lande, hvor vi i stort stil spiser fuldkornsbrød til frokost og til hverdag.
Derfor er fuldkorn er så sundt
Fuldkorn er populært i brødtyperne rugbrød, knækbrød og fuldkornsbrød, ligesom der også findes gryn, pasta og brune ris i fuldkornsversioner. Fuldkorn er med til at forebygge kræft, fedme og type 2-diabetes. Derudover giver brødet en langsommere og mere stabil stigning i blodsukkeret end hvidt brød.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man dagligt spiser 75 gram fuldkorn – det svarer cirka til en portion havregryn eller en skive rugbrød. Foruden den gode smag er der mange sunde fordele ved at vælge fuldkorn til et af sine daglige måltider. Fuldkorn er både mættende, sundt og indeholder gode vitaminer og mineraler. Du får både B-vitaminer, E-vitaminer, magnesium, kalium og zink, når du vælger fuldkorn. Mad med fuldkorn er desuden rig på kostfibre og har et lavt fedtindhold.
Spis bare brød til – helst rugbrød
En god kilde til fuldkorn er rugbrødet. Rug har været dyrket siden vikingetiden og er stadig en meget populær spise – ofte med alverdens kerner og frø som solsikke, græskar, hørfrø og sesam etc., som gør brødet saftigt og lækkert. Hovedingredienserne til rugbrød er rugmel, surdej, salt og vand samt ofte ristet malt, som er med til at farve brødet mørkt.
Rugbrødet er stadig danskernes nationale brød og spises på daglig basis i hjemmet, på arbejdspladser og på smørrebrødsrestauranter. Også i vores naboland Tyskland kommer rugbrødet på bordet og i madpakken. I Tyskland har de endda en særlig variant af rugbrødet: Tysk pumpernickel, som er et sødt og kompakt rugbrød bagt på surdej og rug. Pumpernickelbrødet er sødet med malt og har et lavere fuldkornsindhold end traditionelt rugbrød. Derudover stammer schwarzbrot rugbrødet oprindeligt fra Tyskland, hvor brødet har sin mørke farve fra malt. Vil du vælge det sundeste brød, skal du dog gå efter brød med 100 procent fuldkorn – det kan både være i form af en håndmad eller smørrebrød.
Smørrebrød eller håndmad?
En håndmad eller smørrebrød kan være en god kilde til fuldkorn. Smørrebrød er rugbrød med smør, pålæg og pynt, som oftest er højt belagt med en indbydende og dekorativ topping. Et stykke smørrebrød kaldes også for en snitte. Smørrebrød eller snitter spiser vi gerne ved særlige eller festlige lejligheder, fx julefrokoster. Håndmadder er de noget enklere rugbrødsmadder, som mange danskere spiser til frokost i hverdagen. Mangler du en god og sund frokostordning med fuldkorn? Så tag et kig på denne frokostordning i København, som har hjemmebagt rugbrød på menuen hver dag.
Danmark er stadig verdenskendt for smørrebrød eller ‘rye bread’, som det hedder på engelsk. De populære smørrebrødsklassikere, som turister og andre smørrebrødsspisere gerne sætter tænderne i, tæller elefantens natmad (leverpostej med saltkød), roastbeef med remoulade, fiskefilet, æg og rejer, ribbenssteg med rødkål. Fuldkorn fås i mange versioner!