En sund frokost består af en god fordeling af både protein, kulhydrat og fedt. Det er vigtigt at tænke alle delene ind i frokosten, uanset om du medbringer madpakke, har kantineordning eller frokostordning på arbejdspladsen.
Her gennemgår vi, hvad de forskellige næringsstoffer bidrager til samt giver eksempler på gode kilder til næringsstofferne.
Protein
Protein er et vigtigt næringsstof, som bruges til at opbygge kroppens celler. Flere af kroppens celler kan ikke selv danne livsvigtige aminosyrer, og derfor er det vigtigt at det tilføres gennem kosten fra protein. Mellem 10 og 15 % af kosten bør bestå af protein.
Protein får man blandt andet fra:
- Kød
- Fisk
- Fjerkræ
- Mejeriprodukter
- Æg
- Nødder
- Bælgfrugter
- Linser
Kulhydrat
Kulhydrat er en vigtig del af en sund kost, da det giver kroppen afgørende energi. Derfor er det vigtigt at få kulhydrat til frokost. Man skelner mellem stivelse, sukkerarter og kostfibre, hvor cirka halvdelen af kulhydraterne i kosten bør komme fra stivelse. Man skal have mellem 45 og 60 % af sin energi fra kulhydrat.
Gode kilder til kulhydrat er:
- Rugbrød
- Fuldkornsbrød
- Kartofler
- Fuldkornspasta
- Fuldkornsris
- Grove grøntsager
- Frugt
Fedt
Mange forbinder måske fedt med en synder, som man helst skal holde sig fra, når man taler om sund kost. Men faktisk er fedt et uundværligt næringsstof, som blandt andet bidrager til energi og vitaminoptagelse. Når man taler fedt skelner man dog mellem sundt fedt og usundt fedt. Det sunde fedt kalder man også umættet fedt og findes typisk i fisk og grønt. Det usunde fedt kaldes mættet fedt og findes typisk i animalske produkter, fastfood etc. Når man skal vælge gode kilder til sund fedt til frokost, kan man fx vælge:
- Frø
- Kerner
- Avocado
- Mandler
- Oliven
Du bør derimod undgå fede mejeriprodukter, fede kødprodukter, fastfood, friture og kage.
Mellem 25 og 40 % af kosten bør bestå af fedt, hvorfor max 10 % stammer fra mættet fedt – det er vigtigt ikke at få for meget, da det kan bidrage til udviklingen af en række livsstilsygdomme.