Jeg har aldrig været glad for at skulle til tandlægen. Selv som lille var det noget, jeg skulle lokkes til med slik og gaver. Det er svært at vide hvorfor. Så vidt jeg husker, har jeg ikke haft nogle dårlige oplevelser hos tandlægen. Men det kan også være sådan noget, man ikke husker, fordi det er et ubehageligt mindre. Jeg kan bare mærke det, hver gang jeg modtager sedlen om, at det er ved at være tid til et tandlægetjek. Jeg bliver nervøs ved tanken og er altid lang tid om at få bestilt en tid. De siger, at man skal til tandeftersyn mindst en gang om året for at holde øje med, at alt er, som det skal være. Men jeg må nok krybe til korset og indrømme, at det for mig ikke er så ofte. Og det er jo ikke så godt, for det er vigtigt at passe på sine tænder.

Tandlægeskræk kan få store konsekvenser

Det er først senere gået op for mig, at jeg lider af tandlægeskræk. Noget, som jeg har tilfælles med op mod 40% af danskerne. Der er selvfølgelig forskellige grader af det – mens nogen bliver nervøse ligesom mig, er der andre, der simpelthen bliver angste bare ved tanken om at skulle bestille en tid. Men mange har det tilfælles, at tandlægeskrækken forhindrer dem i at komme til tandlægen så ofte, som de måske burde. Og det kan godt få konsekvenser. Når det kommer til tænderne, er det vigtigt, at man får behandling så hurtigt som muligt, hvis der fx kommer et hul. Ellers bliver det nemlig lynhurtigt værre. Og problemet med tænderne er, at de ikke reparerer sig selv igen. I modsætning til andre kropsdele kommer der ikke nye tænder, hvis du mister eller ødelægger de gamle. Derfor er der ingen undskyldning for ikke at komme til tandlægen med jævne mellemrum for at blive tjekket.

Jeg fandt den rette tandlæge i Hellerup for mig

Jeg har faktisk undersøgt det lidt på nettet, det der med tandlægeskræk. Det viser sig, at det ofte skyldes, at man har haft en tidligere dårlig oplevelse. Måske en smertefuld oplevelse, så man ikke har lyst til at skulle igennem endnu en smertefuld behandling. Nogle gange kan det også være frygten for det ukendte. Jeg ved ikke, hvad der er tilfældet med mig. Men i forbindelse med at jeg sad og søgte, fandt jeg også frem til, at der er forskellige tandlæger, der tager særligt hensyn til folk med tandlægeskræk. Det var her, at jeg fandt Tandlæge Frederick Upton Sjölin, som er en tandlæge i Hellerup. Da jeg selv bor i Gentofte, var det godt med en tandlæge i Hellerup, for det var lige i nærheden. Så jeg besluttede mig for at prøve denne tandlæge, der efter sigende skulle være god for patienter med tandlægeskræk.

Det er blevet langt bedre at gå til tandlægen

Jeg bliver nok aldrig helt glad for at gå til tandlægen. Der er bare noget ved lyset og lugten og de mange maskiner, der får mig til at tænke, jeg skal væk så hurtigt som muligt. Og sådan bliver det nok ved med at være. Men det er blevet langt bedre, efter jeg er startet hos tandklinikken. Med dem som min tandlæge i Hellerup er jeg sikker på, at der bliver taget hensyn til mine særheder. Der er en god og rolig atmosfære, så der er rart at være. Tandlægen tager også hensyn på den måde, at han fortæller om behandlingen, inden han går i gang med noget. Derfor er jeg nu en del mere rolig ved at gå til tandlægen, og jeg sørger for at komme til tjek, når det er tid igen.